Το ΑIKIDO θεωρείται ως μία από τις πιο εκλεπτυσμένες πολεμικές τέχνες Mατζάρας Κωνσταντίνος

Παρασκευή 22/5/2020

Το Αikido. θεωρείται ως μία από τις πιο εκλεπτυσμένες πολεμικές τέχνες και στα υψηλότερα επίπεδά της ως μια αποτελεσματική μέθοδος για την ανάπτυξη, ολοκλήρωση και χρήση όλων των ανθρώπινων δυνάμεων, σωματικών και πνευματικών (ψυχικών).

Αν και με την πρώτη ματιά εμφανίζεται ως μια μοναδική μέθοδος επαρκούς αυτοάμυνας σε οποιαδήποτε μορφή ή τύπο επίθεσης, κατόπιν λεπτομερούς εξέτασης θα αποκαλυφθεί ότι δεν αποτελεί αποκλειστικά και μόνο μια αποτελεσματική μέθοδο άμυνας προερχόμενη από τις Ιαπωνικές τέχνες πολεμιστών , αλλά επιπρόσθετα είναι και μια τέχνη υψηλής αυτοπειθαρχίας, συγχρονισμού και ανεπτυγμένης μυϊκής συναρμογής, μια μέθοδος ενδυνάμωσης νου και σώματος κι ένας τρόπος διοχέτευσης των σωματικών και πνευματικών δυνάμεων, έτσι ώστε το άτομο να αναδειχθεί ως ένα πιο ολοκληρωμένο ανθρώπινο ον.

Στην πραγματικότητα, η λέξη Αikido. σημαίνει Μέθοδος ή Δρόμος (do) προς το Συντονισμό ή την Αρμονία (ai) με την Πνευματική Ενέργεια ή το Πνεύμα (ki).

Η συγκεκριμένη πολεμική τέχνη, που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία από το Δάσκαλo Morihei Ueshiba, ο οποίος της έδωσε το όνομα Αikido., συνδυάζει πρακτικές κινήσεις αυτοάμυνας προερχόμενες από την Iαπωνική ξιφασκία (Kenjutsu) και τη δορατομαχία (Jojutsu), την μάχη σώμα με σώμα (jujutsu, aikijutsu) και άλλες αρχαίες πιο εσωτερικές μορφές πολεμικών τεχνών, δίνοντας έμφαση από την πρώτη στιγμή της εξάσκησης σε μια χαρακτηριστική αλληλεπίδραση σκέψης και πράξης, και στην ανάπτυξη της πνευματικής ενέργειας ή ki, που της δίνει έναν ελκυστικό χαρακτήρα.

 

Το βιβλίο που εκδώσαμε με μεγάλη χαρά και περηφάνεια στην Ελληνική γλώσσα, αποτελεί ίσως το μοναδικό στο είδος του, που κάνει εκτενέστερη αναφορά σε εσωτερικούς παράγοντες και ταξινομεί τόσο αναλυτικά τη θεωρία της επίθεσης και της άμυνας καθώς και τα κυκλώματα εξουδετέρωσης που επιδρούν κατά την εκτέλεση των τεχνικών στο Αikido.

Iδιαίτερη έμφαση δίνεται στο πολυσυζητημένο Κέντρο και την κατάσταση της Επικέντρωσης, όπως την αποδώσαμε από τον Αγγλικό όρο centralization, και χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε σελίδα: από την Υποκειμενική Επικέντρωση που έχει ως σκοπό την ενοποίηση και το συντονισμό όλων των δυνάμεων, διανοητικών, σωματικών και λειτουργικών, ώστε να επιτευχθεί μια πλήρως συντονισμένη προσωπικότητα, έως την Αντικειμενική Επικέντρωση όπου το Κέντρο του αμυνόμενου πρέπει να γίνει το κέντρο των πράξεων του επιτιθέμενου, ο οποίος πέφτει σε μια δίνη, οδηγείται γύρω από ένα άλλο Κέντρο και εξουδετερώνεται η επίθεσή του.

Συνοψίζοντας, η αντίληψη της αυτοάμυνας στο Αikido. και ο τρόπος διεξαγωγής της προπόνησης καθιστά την εκπαίδευση δυνατή για άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και παιδιά ακόμη και στην προσχολική ηλικία.

Το Αikido.έχει λοιπόν αποκτήσει εκατομύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο ασκούμενους αλλά και θεωρητικούς που απολαμβάνουν την μελέτη και ανάλυσή του χωρίς να είναι ενεργοί σε κάποιο Dojo.

 

share