Η διαχρονική άσκηση και τα σημεία προσοχής , Σαρασλανίδης Πλούταρχος

Παρασκευή 07/2/2020

H σημαντική αξία της διαχρονικής άσκησης έχει αναφερθεί και τεκμηριωθεί  από την αθλητική επιστημονική κοινότητα. Ως αποτέλεσμα τα τελευταία 10 χρόνια στην χώρα μας παρουσιάζεται το φαινόμενο της σημαντικής αύξηση των διαχρονικά αθλουμένων.  Πιο συγκεκριμένα παρατηρείται  εκπληκτική αύξηση των συμμετοχών σε αγώνες δρόμου εκτός σταδίου και  πολύ μεγάλη αύξηση συμμετοχών των διαχρονικών αθλητών που μετέχουν σε όλα τα αθλήματα των βετεράνων.

Τα παραπάνω δεδομένα έχουν ως αποτέλεσμα την συστηματική προπόνηση πολλών βετεράνων, οι οποίοι όμως πολλές φορές οδηγούνται σε λάθος «δρόμο». Η αναγνώριση των βιολογικών διαφορών με την νεότερη ηλίκια τους και η δυνατότητα να «ακούνε το σώμα τους» είναι βασικά στοιχεία για την απόλαυση της διαδρομής που έχουν επιλέξει…

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι η ικανότητα των βετεράνων να αναλάβουν/ξεκουρασθούν από σκληρή προπόνηση μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσουν την προπόνηση με μεγαλύτερη προσοχή και σιγουριά και να κάνουν περισσότερες προπονήσεις με χαμηλή ένταση. Το κλειδί είναι η εφαρμογή της προπονητικής αρχής της προοδευτικά αυξανόμενης επιβάρυνσης. Με άλλα λόγια πρέπει να προετοιμάζουν το σώμα αναπτύσσοντας μια καλή βάση, ενισχύοντας τους μυς και τις αρθρώσεις και στη συνέχεια αυξάνοντας σταδιακά την ένταση. Ταυτόχρονα να έχουν την εξυπνάδα να περιορίζουν την προπόνηση όταν το άγχος της ζωής, της οικογένειας και της εργασίας φτάνει σε υψηλά επίπεδα. Αρχικά πρέπει να μειώσουν την ένταση και την συνέχεια την διάρκεια ή τη συχνότητα της προπόνησης.

Συμπερασματικά ΟΛΑ αλλάζουν καθώς γερνάμε σε επίπεδο φυσιολογικών λειτουργιών και στην ικανότητά μας να αναλαμβάνουμε. Ενώ είναι σπουδαίο να προπονούμαστε και να ενεργοποιούμαστε σε ομάδες, υπάρχουν στιγμές που πρέπει να «κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα» και αυτό σημαίνει αυτό που μας λέει το σώμα μας, όχι το μυαλό μας.

 

 

share